Ayva (Cydonia oblonga)

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Tipi: Meyve Ömür: Çok yıllık Latince Adı: Cydonia oblonga Köken: Anadolu Ayvalar için en uygun iklim, deniz iklimidir. Kökeninin Anadolu olduğu ve Anadolu coğrafyasından Akdeniz boyunca Yunanistan ve İtalya gibi ülkere yayıldığı belirlenmiştir. Gerekli şartlar sağlanırsa ülkemizin iç kesimlerinde de yetiştirilebilir. Fide dikimi için vadi yatakları hazırlamak gibi faaliyetler üretim için elverişli ortam koşullarının sağlanmasına yardımcı olur.

Ayva kış soğuklarına dayanıklıdır. Ayvalar en iyi kumlu, geçirgen sıcak topraklarda yetişir. Kökleri yüzeyde olup çok derine gitmediğinden toprağın fazla derin olması şart değildir. Bu sebeple çapalama ihtiyacı yoktur. Uygunsuz çapa, ağacın köklerine zarar verir. Tohumla, çelikle ve kök sürgünleri ile üretilir.

Ağaçlarda dikkat edilmesi gereken zararlıların başında ağaç kurdu gelir. Hayvan gübresi ile ağaca taşınır ve ağacı içeriden kurutur.

Soğukla beraber çiçeklenir, İlkbahar öneminde meyve tutar ve hasata gelir. Meyve ağır, dal ince olduğundan rüzgarlı bölgelerde yetişitilmesi zordur.

Paylaş:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top