Kayısı (Prunus armeniaca)

Fotoğraf: Jason Leung – Unsplash

Tipi: Meyve Ömür: Çok yıllık Latince Adı: Prunus armeniaca Köken: Orta Asya (Sibirya-Çin) Kayısı, geçirgen, kumlu ve kireçli toprakları sever. Gelişmiş kök bulunur bu yüzden kök derinlere iner ve su arar. Kayısı ağacı, yarı sıcak-kurak geçen bölgelerde, su tutmayan (geçirgen, iyi drene edilmiş topraklarda), dağların bol güneş gören güneye bakan sırtlarında çok verimli yetişir. Tınlı-hafif kireçli topraklardan çok hoşlanır. Kökleri gelişmiştir ve derinlere doğru inebilir. Fidan dikilmeden hemen önce kök budaması yapılarak yeni kökler çıkarmasına teşvik edilir. Taç budaması ise tercihen yapılmaktadır.

Sulama esnasında gövdeye su temas etmemelidir. Genel olarak sulama periodu ise; ilk sulama, çağla devresinde sulama şeklinde olur. İkinci sulama, hasattan 15 gün önce yapılır. Üçüncü sulama ise hasattan sonra yapılmaktadır. Dördüncü sulama, Ağustos ayında; ve son olarak beşinci sulama, Eylül ayında yapılmaktadır. Ağaçtaki meyve miktarının artması, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi durumunda bu sulama sayılarının artırılması gerekebilir.

Fosforlu, azotlu, nitrit, nitratlı gübreler, hatta verimi artırması için sıvı solucan gübresi sulama suyu ile beraber bitkiye verilir.

Paylaş:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top