Kekik (Thymus vulgaris)

Fotoğraf: Alejandro Piñero Amerio – Unsplash

Tipi: Aromatik Bitki Ömür: Çok yıllık Latince Adı: Thymus vulgaris Köken: Orta Doğu Türkiye aromatik bitki çeşitliliği bakımından çok zengin bir ülkedir. Kekik, atalarımızdan beri gelen en temel şifalı bitkilerdendir. Sibirya soğuklarına kadar dayanabilen çok yıllık bir bitkidir. Toprak seçmese de süzek topraklarda daha mutlu olan kekikler, yetiştiricisini üzmez ve sürekli yeni sürgünler çıkarır. Susuzluğu tolere edebilir. Tek derdi sıkışmış köklerdeki çürüklüktür. İyi drene edilmiş (geçirgen, su tutmayan toprak) kumlu topraklarda her sezon yeşil taze sürgünler verir.

Kekik, tohumdan ve çelikten çoğaltılabilir. Toprakta zamanla eksilen mineral ve vitaminler karşılanmalıdır. Azot, fosfor ve potasyum gübrelerine ek olarak solucan gübresi kullanılabilir. Yabani ot mücadelesi yapmak esastır. Kekikle kolaylıkla büyüyebilen yabani otlar gübreleme ve su ile coşacaktır. İyi korunabilirse çalı formuna erişebilen kekikler ülkemiz adına çok kıymetli ürünlerdendir.

Uçucu yağ eldesi ile ekonomik kazanç sağlar. Bazı yörelerde ise kekiğin suyunu çıkararak hazmı kolaylaştırdığı ifade edilir. Birçok alt türü mevcuttur.

Paylaş:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top