Bezelye (Pisum sativum)

Bezelye – Pisum sativum
Fotoğraf: Jean-Michel GARCIA – Unsplash – Bezelye – Pisum sativum

Bezelye – Pisum sativum ekimi bölgelere ve iklimlere göre farklılık gösterir. Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nin ılıman yörelerinde Ekim, Kasım, Aralık aylarında uygun olur. Genelde kışı sert geçen bölgelerde ekim, İlkbahar aylarında yapılır. Yetiştireceğiniz verimli bezelyeler için iklim şartlarını takip etmelisiniz. Özetle; bezelyeler iklim isteği bakımından seçici bitkilerdendir. Serin sever ve sıfırın altındaki sıcaklıklara dayanırlar. Sıcak ve kuru havalar yerine serin ve nemli iklimlerde mutlu olurlar. Toprak isteği bakımından da seçicidir. Su tutma kapasitesi yüksek toprakları sever fakat çok rutubetli kalırsa çürür. Kumlu-tınlı topraklar çürümeyi engellemek için doğru olur. Bezelyeler, toprak ısısı 10°C’nin üzerine çıktığında ekilmelidir. Bu genellikle ilkbaharda veya sonbaharda gerçekleşir. Bezelye tohumları 2.5-5 cm aralıklarla ve 2.5 cm derinliğe ekilir. Sıralar arasındaki mesafe genellikle 45-60 cm olmalıdır.

Bezelyeler düzenli sulama gerektirir, özellikle kurak dönemlerde. Toprak nemini korumak için toprak yüzeyini örtmek (örneğin, malç kullanmak) su tutma kapasitesini artırabilir. Detaylı malç konusuna da değineceğim. Bazı bezelye çeşitleri desteklere ihtiyaç duyar. Özellikle kabuklu bezelyeler, destek çubuklarına veya tel örgülere tırmanır.

Bezelye, potasyum ve fosfor eksikliğinde verimi düşer. Organik gübreleri ihtiyaca göre vermelisiniz. Ekim öncesinde toprak iyi hazırlanmalıdır. Hem ekimden önce hemde ekimden sonra toprağın eksik mineral ve organik maddeleri ona geri verilmeli, aksi halde toprak kalitesi düşer. Bezelyeler, olgunlaştıklarında toplanmalıdır. Kabuksuz bezelyeler, daha genç ve yumuşakken toplandığında daha lezzetli olabilir. Hasat edilen bezelyeler hemen tüketilmezse, soğuk bir yerde saklanmalıdır. Bezelyeler, genellikle iki ana kategori altında sınıflandırılır: kabuklu bezelyeler (tatlı bezelye) ve kabuksuz bezelyeler (şeker bezelye). İkinci tür, daha genç ve yenilebilir bezelye kabuklarına sahiptir ve genellikle tüketilir. Bazı bezelye çeşitleri; yaprak, sultani, sırık ve araka bezelyedir. Sizin yörenizde farklı bezelye türleri var mı? Detayları paylaşmak için bana buradan ulaşabilirsiniz.

Latince Adı: Pisum sativum

Köken: Avrupa-Batı Asya

Tipi: Sebze

Ömür: Tek yıllık

Paylaş:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top