Fesleğen (Ocimum)

Fotoğraf: Markus Spiske – Unsplash

Tipi: Aromatik Bitki

Ömür: Tek yıllık

Latince Adı: Ocimum basilicum

Köken: İran

Uygun şartlarda yetişmiş olgun bir fesleğin bitkisinin boyu genellikle 20-60 cm arasında değişir. Rengi açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak bir yapıdadır. Bu yapraklar, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlıdır. Ayrıca en çok sıcak ve kuru ortamları sever. Fesleğen, Anadolu’nun yerli bitkilerinden biri değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır. Güneşi ne kadar bol alırsa aroması o kadar güçlenir. Azot değeri yüksek, yavaş yarayışlı, kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta bol hasat verir. Fesleğen yetiştiriciliğinde ışık ve sıcaklık çok etkilidir. Yaprakların sağlıklı gelişmesi için her gün güneş ışığını iyi derecede alması gereklidir. Bu nedenle iç ortam yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi konulardan birisi de bol ışık alan bir ortamda bulunmasıdır.

Bahçe, saksı ve tarla yetiştiriciliğine uygun bir bitkidir. Yoğun kokusu ile yaprak zararlılarını uzak tutuğundan, kimyasal ilaç kullanmadan organik yetiştirmek istediğiniz biber, domates fidelerinin yakınlarına dikebilirsiniz. Saksı yetiştiriciliğine uygun olduğu için yıl boyunca iyi ışık alan yerde yetiştirebilir, ve günlük ihtiyacınızı doğrudan yetiştirdiğiniz fesleğenden sağlayabilirsiniz. Toprağa yakın alt kısmından 2 çift yaprak kalacak şekilde keserek hasat yapabilirsiniz. Bu hem yeni sürgünlerde dallanmayı arttıracak hem de bitkinin güçlenmesini sağlayacaktır.

Çiçekten tohuma dönen ve olgunlaşan tohumlu dalı bitki üzerinde kurumasını beklerseniz tohum olgunlaşacaktır. Bunu kuru ve gölge yerde saklamalısınız. Bu sayede hem sürdürülebilir doğaya katkıda bulunmuş hem de  gelecek seneye tohumunuzu hazırlamış olursunuz.

Paylaş:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top