Lavanta (Lamiaceae)

Lavanta – Lamiaceae Fotoğraf: Daiga Ellaby – Unsplash

Lavanta – Lamiaceae familyasından Lavandula cinsinden Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır. Lavanta, dağlarda veya 1000 –1800 m arası yüksekliklerde yetişir. Çiçek açtığında bir metreden uzun olabilen çok yıllık çalımsı bir bitkidir. Her türlü toprakta yetiştirilmesine rağmen yüksek verim için drenajı yüksek (su tutmayan geçirgen-süzek topraklar) göllenmeyen topraklardan hoşlanır. Gelişmiş bir lavanta kuraklığa, soğuğa, sıcağa ve donlara dayanıklıdır. Lavanta bitkisi en fazla fosfor ve azota ihtiyaç duyar. Düzenli bakım ile görkemli lavanta yetiştirmek mümkünüdür. Fakat şart değildir. Tohumdan veya çelikten kolaylıkla üretilebilir. Aslında ülkemiz için ticari bir aromatik olma yolundadır. Hem yağı hem de kurutulmuş çiçekleri ilgi çekiyor.

Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia’dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristan’da yetiştirilmektedir. Bunlar; Sevtopolis , Drujba ,Yubileina, Hemus, Hebar, Raya ve Karlovo’dur. Farklı türden lavantalar hakkında bilgi edinmeyi çok isterim. Bana buradan ulaşırsanız çok memnun olurum.

Kurutulup kullanılabileceği alanların yanı sıra mutfakta, pastacı kremasının içinde veya kesme çiçek olarak dekorasyonda kullanılsa da Lavanta her dem taptaze aromatik bir bitkidir. Antik çağlarda antiseptik özelliğinden dolayı yaraları iyileştirmek için kullanılan tıbbi lavantalar bile bulunmaktadır. Dünya üzerinde binlerce türü bulunur.

Latince Adı: Lamiaceae

Köken: Akdeniz çevresi – Güney Avrupa

Tipi: Aromatik Bitki

Ömür: Çok yıllık

Paylaş:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top