Nane – Mentha Lamiaceae familyasına ait çok yıllık, otsu, çalımsı yapıya sahip aromatik bir bitkidir. Nane, iyi drene edilmiş, nemli ve verimli topraklarda en iyi şekilde büyür. Genel olarak toprak seçmez. Nane bitkisi güneşli veya hafif gölge alanlarda iyi büyür. Bu nedenle düzenli sulama gerekir. Ancak aşırı sulamadan kaçınmalısınız çünkü kökleri çürüyebilir. Sık sık budamak, daha yoğun ve taze yapraklar üretmelerine yardımcı olabilir. Budanmış naneler taze veya kurutulmuş şekilde tüketilir. Nane bitkisine bahar ve yaz aylarında dengeli bir şekilde bahçe gübresi vermek iyi bir fikirdir. Fakat şart değildir. Bitkilere gübre verirken güneşin yakıcı etkisinde olmadığına emin olmak gerekir.
Nanelerin diğer bitkilerden uzak tutmak gerekir çünkü nane kökleri yayılıcıdır. Diğer bitkilerle rekabet edebilir. Nane çeşitlerini iyi bir şekilde ayırmak da önemlidir. Naneler, farklı türleri ve varyasyonları olan aromatik bitkilerdir. Mutfak nanelerinin dışında, bazı çeşitler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
Sakız Nanesi (Mentha x piperita): Bu tür, daha yoğun bir nane aroması olan ve nane şekerlemelerinin yapımında kullanılan nane türüdür.
Limon Nanesi (Mentha citrata): Limon nanesi, limon gibi bir aromaya sahiptir.
Elma Nanesi (Mentha suaveolens): Bu türün yaprakları elma kokusuna sahiptir.
Bergamot Nanesi (Mentha x piperita f. citrata ‘Bergamot’): Bergamot nanesi, bergamot yağı gibi bir narenciye kokusuna sahiptir.
Karanfil Nanesi (Mentha arvensis): Karanfil nanesi, baharatlı bir tat ve kokuya sahiptir.
Çikolata Nanesi (Mentha x piperita ‘Chocolate’): Yaprakları çikolata kokulu olan bu türdür.
Yer Nanesi (Mentha requienii): Bu tür, diğer nanelerden daha küçük yapraklara sahiptir ve daha yoğun bir nane aromasına sahiptir.
Yörenize ait nane cinslerini tanımayı çok isterim. Detayları için bana buradan ulaşabilirsiniz.
Latince Adı: Mentha
Köken: Doğu Akdeniz
Tipi: Aromatik Bitki
Ömür: Çok yıllık